Zásah IZS v Poličce byl vysoce profesionální, říká hejtman Netolický

V souvislosti se čtvrteční explozí v areálu Poličských strojíren je hojně diskutován postup prací bezprostředně po výbuchu. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický vyzdvihuje práci všech složek integrovaného záchranného systému a zároveň chce od vedení společnosti znát nastavení interní komunikace v případě obdobných krizových situací.

„Z mého pohledu integrovaný záchranný systém fungoval v případě Poličky zcela bez chyb. Je vidět, že každoročně pořádaná taktická i prověřovací cvičení mají obrovský význam pro připravenost jednotlivých složek IZS a zkušenosti z České Třebové a Poličky jsou pro nás podpůrným argumentem pro pokračování obdobných cvičení,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se zároveň vyjádřil k možnému pochybení na straně společnosti. „O chybách v době poplachu jsem byl informován a nyní můžeme prověřovat, zda došlo k naplnění postupů, se kterými počítají havarijní a poplachové plány. Prověřit se musí vnitřní zabezpečení i zabezpečení vnějšího perimetru,“ sdělil Netolický. „Od pátečního odpoledne přemýšlím, jak je možné, že vrátnice vůbec nevěděla o mimořádné události v areálu, natož ve kterém objektu k ní došlo. V době sofistikovaných systémů je to pro mě velmi překvapující, protože jsem často seznamován při návštěvě obdobných zařízení s velíny i dispečerskými stanovišti, která bývají na špičkové úrovni. Nevím, jak to bylo v tomto případě. Pana ředitele jsem již požádal o setkání k dané věci,“ řekl hejtman.

Ten se také vyjádřil se ke zrušení podnikové jednotky požární ochrany. „Až do roku 2010 fungovala v areálu profesionální podniková požární jednotka. Na základě žádosti společnosti byla po několika jednáních a souhlasu Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje zrušena. Proti tomuto kroku tehdy velmi silně vystupoval tehdejší hejtman Radko Martínek, avšak kraj neměl na finální rozhodnutí žádný vliv,“ dodal Netolický.