Kraj rozdělí ve druhém pololetí na stipendia přes 800 tisíc korun

martin-netolicky-pro-web-velky.jpg

„Prospěchová stipendia jsou úspěšnou formou motivace ke studiu. Ta je jako taková nezbytnou součástí jakékoliv lidské činnosti. Věřím, že stipendia motivují žáky k zodpovědnému přístupu ke studiu, pravidelné docházce do školy a dobrému chování. Praxe z minulých období ukazuje, že tato motivační složka je ze strany studentů kvitována. Je to jedna z metod, kterou chceme podpořit technické obory v našem kraji,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že se nejedná o jedinou finanční podporu odborným školám pro druhé pololetí školního roku 2015/2016. „Dvacet pět odborných škol si mezi sebe jako podporu technického vzdělávání rozdělí na druhé pololetí částku přesahující pět milionů korun,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Udělování prospěchových stipendií zavedl Pardubický kraj ve školním roce 2010/2011. Mezi podporované obory jsou zařazeny ty, jejichž absolventi jsou nejvíce žádaní na trhu práce. Jedná se například o obory obráběč kovů, kominík, zedník, strojní mechanik, tesař, řezník či opravář zemědělských strojů. Výše přiznaného stipendia je odstupňována podle hodnocení žáka v odborném výcviku a podle studovaného ročníku.